Maak je eigen terrarium

Maak je eigen terrarium – Stap voor stap

Een gesloten terrarium is een mini-ecosysteem: waterdamp van de planten condenseert en drupt langs het glas weer in de grond. Verdorde blaadjes vallen op de bodem en worden omgezet in voeding voor de planten. Planten in een gesloten fles kunnen zo jaren blijven leven.

 

Benodigdheden:

 • Wildernis terrariumpakket (hydrokorrels, potgrond, actieve kool)
 • Evt. mos (meestal verkrijgbaar bij Wildernis)
 • 1 fles van ongeveer 5 liter (ook verkrijgbaar bij Wildernis). Een weckpot kan ook. Als je de pot maar       kunt afsluiten en de opening niet te klein is, want alles moet door de hals naar binnen.
 • Kies kleine plantjes, geef de planten ruimte om te groeien.
 • Geschikte soorten zijn: Fittonia, varentjes zoals zinkvaren (Phlebodium) of venushaar (Adiantum), Calathea, graslelie (Chlorophytum),
  klimop (Hedera), lepelplant (Spathiphyllum), bladbegonia (Begonia rex), Hypoestes
  phyllostachya en Philodendron scandens.

 

Extra benodigdheden (gereedschap) voor een fles met kleine opening:

 • Stevig tape en een A4’tje
 • Een lege PET-fles, waarvan je de dop met een stukje hals als trechter gebruikt
 • Dunne (bamboe)stokjes van ongeveer 40 cm
 • 2 theelepeltjes en een kurk van een wijnfles
 • Stukje schuurspons

 

Stap 1

Maak de fles goed schoon met heet water en groene zeep. Is de binnenkant vies en heb je een kleine opening? Maak gereedschap van een stukje schuurspons dat je met een elastiekje aan een bamboestok vastmaakt. Spoel de fles goed schoon en laat ‘m drogen.

Stap 2

Doe de hydrokorrels in de fles. Deze eerste laag zorgt ervoor dat de wortels niet in het
water komen te staan. Heb je een kleine opening? Maak dan van de bovenkant van de PET-fles en een opgerold A4-tje een lange trechter tot ver in de fles, zo kun je de hydrokorrels, de houtskool en potgrond netjes in de fles krijgen.

Stap 3

Verdeel de kool regelmatig over de laag hydrokorrels. Actieve kool zorgt voor zuivering en gaat schimmels tegen.

Stap 4

Breng een laag potgrond aan (ongeveer 8 cm) en plant de plantjes in de fles. Verdeel ze over het oppervlak. Heb je een kleine opening? Maak dan de lepels vast aan de stokjes en gebruik dit als gereedschap. Graaf een gat in de grond daar waar een plantje moet komen. Neem het plantje uit het potje en schud voorzichtig zoveel mogelijk grond van de wortels. Neem het plantje tussen twee lepels en laat het zakken door de hals in het gat. Druk de grond rond het plantje voorzichtig aan met de kurk aan een bamboestokje. Dit doe je met alle plantjes. Leg daarna het mos op de potgrond.

Stap 5

Als laatste besproei je de plantjes, mos en grond met regenwater (overdrijf niet) en sluit je de fles. Houd de eerste weken de aarde goed in de gaten, deze mag niet te nat of te droog zijn. Slaat er teveel condens op de wand waardoor je de planten niet meer kan zien, open de fles dan even en laat het teveel aan vocht verdampen. Is de grond te droog? Sproei dan bij. Een terrarium heeft een lichte standplaats nodig, houdt ‘m uit de volle zon en draai de fles regelmatig.

 

Tip: Op youtube vind je meerdere DIY terrarium tutorials.
Wil je een terrarium workshop doen bij Wildernis? Kijk hier.