Gezondheidseffecten van planten op kantoor

Talloze wetenschappelijke studies hebben de voordelen van meer groen op de werkplek aangetoond.

Mensen hebben een aangeboren verlangen om verbonden te zijn met de natuur, wat wetenschappers ‘biophilie’ noemen. Helaas geven de ruimtes waar we het grootste deel van onze dagen doorbrengen geen verbinding met de natuur.

Diverse studies hebben aangetoond dat het eenvoudig toevoegen van wat groen op de werkplek in de vorm van kamerplanten aanzienlijke positieve voordelen kan hebben op de mens. Hieronder een aantal positieve effecten toegelicht.

 

Verbeterde luchtkwaliteit

Planten werken als natuurlijke luchtfilters. Ze absorberen schadelijke stoffen zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen, en verhogen de zuurstofniveaus, waardoor de lucht die u inademt schoner en frisser is. Onderzoek door NASA heeft aangetoond dat bepaalde kamerplanten effectief zijn in het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis. Dit leidt tot een vermindering van hoofdpijn, vermoeidheid en andere symptomen van slechte luchtkwaliteit.

Visuele aantrekkelijkheid

Mensen die werken in een kantoor met planten, beoordelen hun werkplek stukken aantrekkelijker om te zien. Uit onderzoek blijkt dat ook op langere termijn zo blijft, dus de werkplek blijft langdurig aantrekkelijk bevonden door medewerkers.

Verhoogde productiviteit

Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningn toont aan dat de aanwezigheid van planten op kantoor de productiviteit met wel 15% tot 19% kan verhogen. De groene omgeving stimuleert creativiteit, verbetert concentratie en vermindert stress, wat resulteert in een efficiëntere en prettigere werkomgeving.

Verminderde stress en positievere gemoedstoestand

De kalmerende effecten van planten zijn wetenschappelijk bewezen. Het kijken naar groen kan de bloeddruk verlagen en een gevoel van rust en ontspanning bevorderen. Interactie met planten in een werkruimte kan stress significant verminderen. Dit leidt tot lagere stressniveaus en een positievere gemoedstoestand, waardoor medewerkers zich gelukkiger en gezonder voelen.

Verminderd ziekteverzuim

Een bijkomend voordeel van planten op kantoor is de mogelijke vermindering van ziekteverzuim. Onderzoek van de Universiteit van Wageningen heeft aangetoond dat mensen die werken in een ruimte met planten zich minder vak ziek melden. Het onderzoek toont 20% daling van het zieketeverzuim aan. Dit komt waarschijnlijk door de verbeterde luchtkwaliteit en het verminderde stressniveau, waardoor het immuunsysteem van werknemers sterker wordt en ze minder vatbaar zijn voor ziektes.

Een onderzoek van TNO ‘Met planten aan het werk’ heeft als aanbeveling: “Vooral vermoeide medewerkers en medewerkers met gezondheidsklachten hebben baat bij planten en dat geldt ook voor fulltimers omdat ze langer in de buurt van planten werken. Het advies dat we kunnen geven is om bij het beplanten van organisaties, de planten gelijkmatig over de hele organisatie te verdelen, zodat alle medewerkers er baat bij hebben. Dit is mede van belang omdat de gezondheids- en vermoeidheidsklachten waar het om gaat bij relatief veel werknemers voorkomen (bij zeker 40% van alle Nederlandse werknemers). De aanbeveling is één plant per twee medewerkers of één plant per 12 m2 kantoorruimte te plaatsen.

Geluidsabsorptie

Planten kunnen ook helpen bij het verminderen van omgevingsgeluid. De bladeren absorberen en weerkaatsen geluidsgolven, wat resulteert in een stillere en meer geconcentreerde werkplek. Dit is vooral nuttig in open kantoorruimtes waar achtergrondgeluid vaak een probleem is.