workshops

In Wildernis geven we regelmatig workshops  op het gebied van (moes)tuinieren, stadstuinieren en kamerplanten.

Wil je een mail ontvangen wanneer er nieuwe workshops staan? Geef je dan onderaan de pagina op voor de nieuwsbrief.

workshops@wildernisamsterdam.nl

For all our English speaking fans, most workshops are in Dutch, sorry! But during the crafting-workshops like Macramé, terrarium, etc it’s possible to speak English.

Emily Katz

Woensdag 21 juni 2017 – 19.00 uur

Macramé muurhanger maken met Emily Katz

Er zijn LAST MINUTE nog wat plaatsen vrij gekomen. Reserveren kan via de website van Emily

Emily Katz is ‘koningin’ van de macramé en een Instagram fenomeen. Emily reist de wereld over om zoveel mogelijk mensen te leren over deze knoopkunst. Haar doel is niet alleen om haar liefde voor dit ambacht te delen, maar ook mensen te inspireren om creatief bezig te zijn.

Emily is o.a. genoemd in de LA Times, Londen Daily Mail, Buzzfeed, Nylon Magazine, Ku:nel Magazine, Popeye Magazine, en Elle Japan, Elle NL en Elle France om een ​​paar te noemen. De macrame workshop met Emily bij Wildernis is een buitenkans!
De workshop wordt in het engels gegeven.

Wanneer: Woensdag 21 juni, 19.00 –  21.30 in Wildernis.

Kosten: 100 euro, inclusief alle materialen, koffie/thee.

gierzwaluw

Donderdag 22 juni 2017 – 19.00 uur

Vogels in de stad

Freelance stadsecoloog en Wildernis collega Koen Wonders van Natuurbureau Wonders geeft een lezing over stadsvogels in Amsterdam. Hoe doen de vogels het in de hoofdstad? En wat kan je doen op je balkon en in de tuin om de vogels een handje te helpen? Als het weer meezit aansluitend een zoektocht te voet naar de gierzwaluw, de mooiste stadsvogel van allen, aldus Koen.

Wanneer: Donderdag 22 juni, 19.00 –  20.30 / 21.00 in Wildernis.

Kosten: 5 euro, inclusief koffie/thee.

Aanmelden voor deze lezing:

groenlab

Donderdag 29 juni 2017 – 19.00 uur

Terrarium maken

* VOL ONDER VOORBEHOUD *

Maak je eigen gesloten terrarium met Judith Baehner van Het Groenlab. Judith is groendeskundige en -styliste. Ze schreef de boeken Plantenlab en Wonderplants (beiden te koop in Wildernis). Kortom: learn from the master.

Wanneer: donderdagavond 29 juni 19.00 – 21.00 uur in Wildernis.

Kosten: 65 euro, inclusief materialen (terrarium, grond, stenen, planten), koffie/thee. Voor de duidelijkheid: het gaat om de rechterfles op de foto.

Het is op het moment niet meer mogelijk om je aan te melden voor deze workshop. Hou de website in de gaten voor eventuele vrijkomende plaatsen.

iris

Donderdag 6 juli 2017 – 19.00 uur

Zo houd je je planten in leven

Wil je Super Groene Vingers, maar lukt het maar niet? Tijdens deze workshop leer hoe je je planten gelukkig maakt en hoe je je eigen urban jungle kan laten groeien. Wildernis collega en plantenkenner Iris – Mama Botanica – leert je de basics van plantenverzorging en al haar persoonlijke tips & tricks. De workshop is met een klein groepje van maximaal 20 mensen, dus er is er voldoende ruimte om je meest urgente plantenproblematiek direct voor te leggen. Na afloop krijg je ook een handig e-book – voor als je het allemaal even niet meer weet. 

Wanneer: Donderdag 6 juli, 19.00 – 21.00 uur in Wildernis.

Kosten: 20 euro, inclusief koffie/thee.

Meer weten of je direct inschrijven: www.workshops.mamabotanica.nl

verven met bloemen2

Woensdag 12 juli 2017 – 19.00 uur

Verven met bloemen

*VOL ONDER VOORBEHOUD*

Ontdek de kleuren achter de krachtigste bloemen. In deze workshop leer je van Elin Wanderlust hoe je met echte bloemen textiel kan verven. Door middel van traditionele technieken tover je samen met Elin een stuk biologische zijde om naar een toffe sjaal met patronen in de mooiste tinten. Naast het verven, leer je over de genezende werking van de bloemen die gebruikt worden.

Wanneer: donderdag 12 juli, 19.00 uur in Wildernis.

Kosten: 50 euro, inclusief materialen (bloemen, kruiden, zijde, etc), koffie/thee en wat lekkers.

Het is helaas niet meer mogelijk om je voor deze workshop aan te melden. Hou de website in de gaten voor eventueel vrij gekomen plaatsen.

Reeds gepasseerde workshops:

collage

Zo houd je je planten in leven

Kamerplanten maken je leven en je huis groener en gezonder.  Maar hoe verzorg je ze eigenlijk en welke soorten kies je? Wildernis collega Iris – Mama Botanica komt het je deze avond allemaal vertellen. Ook is er voldoende ruimte om vragen te stellen.

stadstuinieren2

Stadstuinieren, iedereen kan het.

Vaste planten, eenjarigen, klimmers, bollen, heesters. Pfff.. Met groen kan zoveel, je ziet door de planten het bos niet meer. Diana en Menke van De Tuinvrouwen nemen de mogelijkheden met je door en geven je een basis waar je iets mee kan. Ja, ook op je balkon/dakterras/geveltuin en zelfs op je stoep. Welke planten zijn geschikt voor de stad? Wintergroen? Schaduwvriendelijk? Of hufterproof? Vragen stellen kan natuurlijk. Zo ga jij naar huis met een mooi plan voor jouw eigen stukje stadsgroen.

wormbox-beige

Composteren in de stad.

Door zelf thuis te composteren verminder je je afvalstroom, en produceer je zelf compost van de beste kwaliteit, waarmee jij je eigen plantjes kan verwennen. Ireen Laarakker van Balkonton.nl komt deze avond uitleggen hoe composteren werkt. En wel composteren met een wormenbak (zie plaatje), want dat is voor mensen met een kleine of zelfs zonder tuin de beste oplossing:  een wormenbak stinkt niet, is klein, en kan zelfs binnen staan. Wil je weten hoe simpel het is en of zelf composteren iets voor jou is? Kom luisteren en vragen stellen.

rooftopgardening

‘Daktuinieren’ door Rooflife

Tuinieren op een dak is een vak apart. Zo heb je rekening te houden met harde wind, urenlange brandende zon en je hebt – duh – geen volle grond. Logisch dus dat je je indeling, opbouw en plantenkeuze daarop aanpast. De profs van Rooflife geven tijdens deze workshop uitleg over de basis van een daktuin, hoe zorg je dat je straks ook echt kan genieten van jouw stukje groen in de lucht?

Moestuinieren in de stad/Zo maak je een eetbare stadstuin‘ door Cityplot

In deze workshop leer van Ann van Cityplot je hoe je een teeltplan maakt voor je tuin, vierkante meterbak, balkon of dakterras. Je krijgt een overview van de kruiden, groenten, eetbare bloemen en kleinfruit en leert dat toepassen in jouw eigen plan zodat jij straks kan oogsten in alle seizoenen. Geschikt voor beginners, maar ook voor mensen met enkele jaren ervaring!

‘Plantenhanger maken’ door Wildernis

Altijd al zelf zo’n macrame-hanger willen maken? Van Jitske van Wildernis leer je de skills en even later naar buiten met je zelfgemaakte kunstwerk. De hanger die je gaat leren, zie je hier links op de foto. De kleur van het touw kies je uiteraard zelf.

‘Schaduwtuinieren’ door Toos Tuin

Heb jij een balkon/dakterras of stadstuintje met weinig of zelfs geen zon? Denk je dat daar weinig kan groeien en bloeien? Verrassing: je hebt het mis! Want met de juiste kennis maak je ook van een schaduwrijke plek een groen paradijs. Tuinvrouw Toos Tuin geeft je in deze workshop handvaten waarmee je van jouw donkere buitenplek ook die fijne groene ruimte kan maken. Je leert over verschillende soorten schaduw, plantkeuze, ongedierte, de opbouw van een beplantingsplan en nog veel meer.

‘Welke plant waar? – Zo beplant je je stadstuin en/of geveltuin’ door Tjalf Vermij

Vaste planten, eenjarigen, klimmers, bollen, heesters.. De beplanting van een (gevel)tuin(tje) heeft zoveel mogelijkheden, je ziet door de bloemen het bos niet meer. Stadshovenier Tjalf Vermij neemt de mogelijkheden met je door en geeft je een basis waar je iets mee kan. Welke planten zijn wintergroen? Schaduwvriendelijk? Of hufterproof? Vragen stellen kan natuurlijk. En wie weet, misschien ga je wel naar huis met een opzetje voor een beplantings- of renovatieplan voor jouw eigen stukje stadsgroen.

‘Ontwerp je kleine eetbare tuin of balkon met vaste planten’ door Madelon Oostwoud

In deze workshop ontwerp je een indeling voor je eigen tuin of balkon met vaste eetbare planten, kruiden, fruit en groenten. Dit doe je op basis van de maten, ligging (hoeveel zonlicht?) en je plantenvoorkeur – wat wil je straks oogsten?
Het unieke aan deze workshop is dat je alleen gaat werken met vaste planten – je gaat dus niet moestuinieren/groente verbouwen.
Na afloop heb je een kant-en-klaar en vooral bruikbaar tuin- of balkonontwerp plus plantenlijst, en ben je een schat aan bruikbare informatie en tips rijker.
Het boek ‘Een kleine eetbare tuin met vaste planten’ (zie foto hiernaast) zit bij de workshopprijs inbegrepen.

‘Ikebana bloemsierkunst’ door Bloemen van Haas

Eenvoud, balans – en lijnenspel. Drie belangrijke dingen bij het maken van een Ikebana. Ikebana betekend ‘levende bloemen’. Hanna en Sara (Bloemen van HAAS) raakten in de ban van deze bijzondere bloemsierkunst, en willen je met hun nieuwe passie laten kennis maken.
Door middel van verschillende compositietechnieken maak je tijdens deze workshop zelf een Ikebana –  onder genot van een frisse lente limonade en een hapje.
In een schaal met een Kenzan (Japans speldenkussentje) leer je bloemen in balans te krijgen en in lijnvormen te schikken. De bloemen van het seizoen, in mooie voorjaarskleuren, spelen een belangrijke rol in het maken van deze Ikebana.

‘Winterboeket maken’ door Bloemen van Haas

De dames van Bloemen van HAAS leren je hoe je een prachtig winterboeket schikt op vaas. Tijdens deze workshop ligt, zoals de titel al zegt, de focus op winter- en wilde bloemen.

‘Kweek je eigen micro-groente in huis’ door Cityplot

Iedereen kan kiemen en microgroenten telen! Je hebt er geen groene vingers voor nodig en ook geen tuin of balkon. Het kan in elk huis, ook in de winter. En juist in de koudste maanden heeft het veel voordelen, want dan zijn er weinig lokale, verse groenten te krijgen. Jonge plantjes en gekiemde zaden zitten vol voedingsstoffen en geven je lichaam een oppepper.

Annelies en Ann zijn groene-vingers-professionals van CityplotZij leren je hoe makkelijk, lekker en gezond het is om micro-groente en kiemen zelf te kweken. Je gaat naar huis met alles wat je nodig hebt voor een compleet minituintje.

‘Beesten in Amsterdam’: Lezing door stadsecologe Anneke Blokker

Stadsecologe Anneke Blokker schreef samen met haar collega’s Geert Timmermans, Remco Daalder en Auke Brouwer het boek Amsterdamse beesten. In deze Wildernis-lezing geeft ze een toelichting op dit geweldige boek.

In de dierengids wordt uit de doeken gedaan waar in Amsterdam allemaal dieren zitten – en dat zijn er meer dan je denkt! Als je eenmaal weet op welke plekken je moet zoeken en waar je op moet letten, ontdek je een ongekend dierenuniversum.
Vind je een drol met bovenop een soort schroefvorm? Dan is er beslist een vos langs geweest. Is Rokjesdag in aantocht? Dan kun je er zeker van zijn dat de ringslang uit zijn winterschuilplaats tevoorschijn komt. En als dan die zonnige dagen aanbreken, kun je vaak ook de roodwangschildpad zien zonnebaden op een boomstam in het water. Je hoeft dus niet ver te reizen om op safari te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat de Amsterdamse slechtvalk wel 340 km/u kan halen en daarmee het snelste dier ter aarde is!

‘Grondzaken – alles over aarde en compost’ door Cityplot

In deze workshop komen de profs van Cityplot vertellen over goeie aarde en composteren. Een gezonde bodem is essentieel om het maximale uit je planten te kunnen halen. Je leert verschillende manieren om grond gezond en in balans te houden, met compost (o.a. wormen en Bokashi), compostthee, mest, mulch en ‘lasagne tuinieren’. Wat is het, hoe werkt het, en hoe kan je het thuis toepassen? Geschikt voor zowel beginnende als meer ervaren tuiniers.

‘Weed up your life’ (Groente uit de zee) door Lisette Kreischer

Eetbare wieren worden al eeuwen door mensen en dieren gegeten vanwege hun enorme voedingswaarde. Zeewier is op en top Plant Power en de smaak ervan gaat verder dan de wereld van nori om de sushi en wakame in de noodlesoep. Er zijn ontzettend veel prachtige eetbare wieren om mee te experimenteren in de keuken. Ieder soort heeft zijn eigen karakter, kleur en voedingswaarde, maar ook zijn eigen bijzondere smaak. Daarnaast kan zeewier een duurzame grondstof zijn binnen onze voedselketen. Je hebt voor de teelt ervan geen zoetwater nodig en geen landbouwgrond, daarnaast groeit het op zonlicht en nutriënten die al aanwezig zijn in zee. ‘Eat Weed, Live Long’ is daarom dan ook de gevleugelde uitspraak van The Dutch Weed Burger, een 100% plantaardige hamburger verrijkt met zeewier. Lisette Kreischer is mede-oprichter van dit bedrijf, foodstylist en schrijfster van diverse (plantaardige) kookboeken.

Lisette neemt je mee naar de wondere wereld van wieren, micro-algen en zeeplanten in een presentatie van beeld en smaak.