Duurzaamheid bij Wildernis

Wij doen bij Wildernis al jaren ons best om zo duurzaam mogelijk te zijn voor zowel onze planten en producten als ook onze bedrijfsvoering. Wat houdt dat dan in? Waarom doen we dat? En hoe doen we dat?

Duurzame en biologische kamerplanten

Maar een plant is toch altijd biologisch? Het is groen en het groeit?! Dat klopt, maar veel mensen staan er niet bij stil dat de meeste binnenplanten preventief worden bespoten met giftige stoffen tegen beestjes en dat er kunstmest gebruikt wordt om de planten snel op te kweken.

Het gebruik van chemische stoffen is slecht voor het milieu buiten je huis, maar in het geval van kamerplanten haal je ook de pesticiden in je huis.
Planten die snel zijn opgekweekt met kunstmest zijn te vergelijken met de plofkip. Zo’n plofplant is niet blij en gezond en zal het ook moeilijker hebben om te overleven in jouw woning, vatbaarder zijn voor beestjes en ziektes en waarschijnlijk op uitgeputte grond bij je thuis aankomen.

Wildernis verkoopt daarom alleen kamerplanten die zo duurzaam mogelijk gekweekt zijn of zelfs biologisch gekweekt. Klik hier voor het verschil tussen duurzame en biologische planten. Alle planten in de winkel en op de webshop van Wildernis komen van kwekers met minimaal het duurzaamheidscertificaat MPS-A of A+.

Alle planten worden wekelijks met de hand selecteert, hierbij letten we in de eerste plaats op het keurmerk MPS A/A+ en daarna op hoe mooi en gezond de plant is. Hiermee kunnen wij jou garanderen dat de planten die je bij Wildernis koopt de hoogst haalbare duurzaamheid standaard hebben van dit moment, mooie gezonde planten zowel vanbinnen als vanbuiten.

Lees hier meer over MPS-certificering voor duurzame kweek van planten.

 

Biologische buitenplanten en bollen

Door biologische of onbespoten tuinplanten en bollen te kopen help je bijen, vlinders en andere insecten echt!

Vaak staat er in een tuincentrum of supermarkt een prikker in de plant met de boodschap goed voor vlinders en bijen maar zit de plant vervolgens onder de pesticiden. Je denkt lekker bezig te zijn maar niets is minder waar. Koop dus liever een biologische plant of bol dan weet je zeker dat je de vlinders en bijen een plezier doet.

Lees meer hierover in het rapport van Greenpeace: Gifplanten in het tuincentrum

Wildernis biedt iedere lente, zomer en herfst biologische of onbespoten planten aan op ons kleine stoepje aan de Bilderdijkstraat. Deze plantjes zijn in het voorjaar wat kleiner dan dat je gewend bent van de grote tuincentra. Dit komt omdat ze niet worden opgekweekt in verwarmde kassen maar buiten op de koude grond. Dit geeft milieuwinst omdat er niet gestookt hoeft te worden voor warme kassen maar planten zijn ook sterker en overleven beter op de plek, namelijk buiten waar ze uiteindelijk aangeplant worden.

 

Duurzame potten en accessoires

Bij duurzame planten horen ook duurzame en verantwoord geproduceerde producten. Het is de missie van Wildernis om op een zo duurzaam mogelijke manier mooie planten, potten en accessoires te leveren voor onze klanten.

Wildernis heeft over de jaren heen verschillende producten zelf ontworpen en geproduceerd om zo het aanbod van duurzame potten en accessoires te vergroten in onze Winkel.

Onze eigen pottenlijn wordt in Nederland geproduceerd, met Duitse klei en loodvrije glazuren. De halohanger wordt in Nederland geproduceerd bij een emissie vrije fabriek. Wildernis terraria worden zo duurzaam mogelijk samengesteld bij ons in de winkel. Macrame hangers gemaakt van 100% katoen bij een sociale werkplaats in A’dam West.

We doen verder ons uiterste best om zoveel mogelijk prachtige potten voor jullie te vinden die in Europa zijn geproduceerd zodat we er zeker van zijn dat de basis (denk aan arbeidsvoorwaarden, milieuvoorschriften, vervoer) op orde is. Verder verkopen we alleen plastic potten als deze gemaakt zijn van gerecycled materiaal.

Ongeveer 70% van ons assortiment potten en accessoires wordt in Europa geproduceerd. Onder andere in Nederland, Portugal, Duitsland en Roemenië. We blijven ieder jaar weer ons best doen om dit aandeel te vergroten.

 

Waarom doen we dat?

Potten worden in Europa geproduceerd onder goede werkomstandigheden voor werknemers. Het productieproces en de toegepaste materialen voldoen aan de Europese normen. De potten moeten ook nog vervoerd worden naar Nederland wat weer de nodige milieubelasting met zich meebrengt. Door in Europa in te kopen worden al deze zaken dus in een keer goed geregeld. Met een zo laag mogelijke belasting op mens en milieu.

Glazuren met lood of andere stoffen die in Europa al verboden zijn worden in Azië nog steeds gebruikt, ze geven een prachtig effect in de glazuren maar zijn giftig, ook nadat ze gebakken zijn. De dampen die vrijkomen komen tijdens het bakken zijn voor de werknemers in de fabriek gevaarlijk maar ook voor de omgeving waar de fabriek produceert.

 

 

Duurzame bedrijfsvoering

We hergebruiken karton en verpakkingsmaterialen van leveringen voor het verzenden van producten van onze webshop. Voor de schoonmaak worden alleen ecologische middelen gebruikt. Alle lampen en groeilampen die wij gebruiken zijn LED en onze ruimtes hebben infrarood panelen voor verwarming. Bij energie intensieve apparaten gebruiken we tijdschakelaars. Buitenplanten die we niet meer kunnen verkopen geven wij gratis aan openbare buurttuinen in Amsterdam.

Daarnaast werken wij samen met lokale illustratoren, ontwerpers en kleine Nederlandse makers. Dicht bij huis en zo duurzaam mogelijk.