Eindelijk biologische KAMERplanten

Stadstuincentrum Wildernis in Amsterdam verkoopt als enige plantenwinkel in Nederland alleen biologische- en duurzaam gekweekte kamerplanten. Dat is uniek.

Biologische tuinplanten zijn volop in het nieuws. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van de voordelen van biologische vaste planten, zaai- en pootgoed voor de moestuin en natuurlijk kruiden die zonder gebruik van pesticiden en kunstmest gekweekt worden. Maar over biologisch gekweekte kamerplanten hoor je niets. Tot nu.

Pionieren

Emma en Fabian van Wildernis zijn aan het pionieren. Er zijn in Nederland maar twee biologische kamerplantenkwekers en daarvan is er maar eentje die een beperkt aantal soorten aan de retail levert. Het aanbod is dus te klein. Maar, redeneren Emma en Fabian, als wij met ons aanbod meer vraag kunnen creëren, zijn er straks misschien wel tien van deze kwekers en over een tijdje twintig. Je moet ergens beginnen en liever vandaag dan morgen. Het biologische aandeel (met SKAL-aanduiding) kamerplanten bij Wildernis is inmiddels al 30%. De overige planten van Wildernis dragen minimaal het MPS-A of MPS-A+, dat staat voor het hoogste duurzaamheidskenmerk binnen de plantenbranche, net onder biologisch. Planten bij Wildernis zijn dus gegarandeerd 100% duurzaam en/of biologisch.

7x daarom biologische kamerplanten

Niet alleen voor buitenplanten, maar ook voor kamerplanten is het belangrijk om ze zonder kunstmest en pesticiden te kweken, omdat:

  • planten die in hun eigen tempo groeien sterker zijn
  • sterke planten voldoende afweer hebben tegen eventuele plantenziektes en plaagbeestjes
  • je van gezonde planten langer en meer plezier hebt – ze worden bovendien groter
  • bij biologische kweek het bodemleven niet lijdt onder de schadelijke gevolgen van het gebruik van kunstmest en pesticiden
  • een biologische kwekerij ook de flora en fauna in de omgeving niet belast met kunstmest en pesticiden
  • medewerkers op een biologische kwekerij niet met giftige stoffen in aanraking komen
  • je als consument met biologische planten geen gif in huis haalt

Cherrypicking

Emma en Fabian zijn trots op hun duurzame plantenaanbod. Wekelijks worden de planten bij de inkoop handmatig geselecteerd op het juiste duurzaamheidskenmerk. Maar daar blijft het niet bij: de duurzame gedachte wordt door het hele bedrijf doorgevoerd. Dat maakt de bedrijfsvoering uitdagend, want al je goede partijen moet je eerst weten te vinden. Bij wie koop je biologische buitenplanten, zaden en voorjaarsbollen in? Welke mooie potten zijn binnen Europa verantwoord geproduceerd? Welk bedrijf laat je het inpakpapier of tassen leveren? Het is cherrypicking wat Emma en Fabian doen en dat kost tijd, want inmiddels bestaat de club van Wildernis’ finest uit meer dan tweehonderd mensen en bedrijven, met wie Emma en Fabian persoonlijk contact hebben en waarmee ook afzonderlijk de administratie moet worden afgehandeld. Maar dat geeft niet, want alles dient het duurzame groene doel.

Missie

Emma: “Veel mensen zijn zich er niet bewust van dat kamerplanten vaak snel opgekweekt zijn met kunstmest en met verbruik van veel energie. Daar komt dan nog het gebruik van pesticiden bovenop, vaak preventief en meerdere zeer schadelijke soorten.

Bij planten hebben we het gevoel dat ze per definitie duurzaam en/of biologisch zijn want groen is puur natuur toch? In de praktijk hebben we helaas vaak te maken met wat wij noemen ‘de plofplant’, die om economische redenen snel zijn opgekweekt en dan met uitgeputte- en giftige grond en -plant bij de klant in huis komt.

Het is onze missie om dit duidelijk te maken aan iedereen zodat ze een betere keuze kunnen maken. In eerste instantie voor het milieu, maar ook natuurlijk voor jezelf als je graag mooie en gezonde planten in je woning laat groeien.”