Bloembommen maken

Een bloembom is een pakketje bloemzaadjes, beschermd door klei en compost. Veel mensen noemen zo’n pakketje ook een zaadbom. Het zijn kleine ronde bolletjes met daarin verstopt de potentie om mensen te verrassen met het groeien van tientallen bloemen. Je stopt de bolletjes zo in je jaszak en ze liggen lekker in de hand. Ideaal dus om bij je te hebben wat Guerrilla Gardening. Je gooit ze makkelijk voorbij een (bouw)hek naar een plek die anders onbereikbaar is.

Stap 1: verzamel de ingrediënten

Nodig voor 10 bloembommen:

  • 8 eetlepels klei (bentoniet voor snel uitgooien, rode klei bij bewaren)
  • 10 eetlepels compost (of potgrond)
  • Twee theelepels chilipoeder (facultatief)
  • Bloemenzaadjes (grote zaadjes: twee theelepels/ kleine zaadjes: halve theelepel).

Stap 2: zet overige spullen klaar

Wat je verder nodig hebt:

  • Een kom
  • Een lepel om mee te roeren
  • Water (weinig, meer dan 50 ml heb je niet nodig)
  • Een lege eierdoos

Stap 3: mengen

Meng alle droge ingrediënten door elkaar in de kom. Voeg dan langzaam druppelsgewijs water toe. Blijf roeren tot je merkt dat je mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat!

Stap 4: rollen

Vorm van je mengsel balletjes van ongeveer 3 cm doorsnede. Met bovenstaande hoeveelheden kun je er ongeveer 10 rollen. Sommige Guerrilla Gardeners vinden het handig om het balletje daarna nog een klein beetje af te platten zodat het een vliegende schotel wordt. Daardoor blijft het straks op de bestemming beter liggen. Heb je kleine zaadjes maak dan kleinere bommen. Maak je ze zo’n 2 cm groot, dan kun je er 20 maken met bovenstaande hoeveelheden.

Stap 5: drogen & bewaren

Je balletjes kun je in de eierdoos goed beschermd bewaren. Als je ze bijvoorbeeld in je jaszak wilt meenemen is het handig als ze goed droog zin. Laat ze dan minstens 3 dagen in het donker (!) drogen.

Elk soort zaad heeft weer andere omstandigheden nodig om te ontkiemen. Sommige zaadjes hebben kou nodig en andere warmte, sommige zaadjes hebben licht nodig en andere juist donker. Omdat je vaak een zaadmengsel gebruikt kan het voorkomen dat bepaalde zaadjes al gaan kiemen terwijl de bommen drogen. Dat ziet er minder mooi uit, maar ook dan kun je ze nog gebruiken. Hoe langer je de zaadbommen bewaart, hoe minder kiemkrachtig ze worden.

Stap 6: bloembom – bloemenzee

En nu op naar die plek in je buurt die wel wat bloemen kan gebruiken! Het liefst kies je een plekje met redelijk wat zon.

Neem water mee om de bommen een frisse start te geven. Het liefst water je daarna regelmatig je bommen.

Als je zelf niet bij de plek kunt ga dan bij voorkeur op een regenachtige dag zodat de zaadjes meteen een plons water over zich heen krijgen.

Extra info bloembommen:

De klei

  • Wil je de bloembommen snel uitgooien dan kan je het beste bentoniet gebruiken. Dit kun je kopen bij (online) handels voor pottenbakkers. Maar je kunt het ook kopen in sommige tuincentra.
  • Rode (of witte) klei. Dit is een gladde kleisoort die je makkelijk kunt verwerken. De zaadbommen komen er iets moeilijker mee uit, ze zijn wat steviger. Deze kleisoort is geschikt wanneer je de bommen wat langer wilt bewaren.
  • Naast gedroogde klei kun je ook natuurlijk ‘natte’ klei gebruiken. Deze vind je bijvoorbeeld in vennetjes met kleibodem.

 

De compost

Dit is gewone ‘huis tuin en keuken compost’. Je kunt ook ander organisch materiaal toevoegen. Bijvoorbeeld de kokosvezel, of potgrond. Koop het liefst geen potgrond waarvoor veen is afgestoken – ‘oude’ potgrond die je bv overhebt van een dood plantje werkt ook prima. Je kunt zelfs theeblaadjes toevoegen!

 

Zaadjes

Hier gaat het natuurlijk om. De keuze van je zaadjes bepaalt hoe straks je bloemenzee eruit zal zien. Kies de zaadjes die passen bij de plek waar je de bom wilt gooien.

  • Bloembommen voor en braakliggend terrein. Hier passen plantjes die snel ontkiemen en goed doorgroeien. Bijvoorbeeld klaproos, korenbloem, kamille.
  • Bloembommen voor blije bijen. Kies het liefst inheemse soorten die in het gebied thuishoren. Bijvoorbeeld voor duizendblad, klaver, dovenetel, peen, akkerklokje.