Gratis verzenden vanaf € 75 binnen NL, of €10 korting wereldwijd

Colocasia esculenta ‘Black Magic’

9.95

Knol, te planten in de lente
Maat: 7/9 inch

De Colocasia esculenta, ook wel taro en olifantsoor genoemd, komt van oorsprong uit tropische gebieden. In sommige delen van de wereld wordt de knol gegeten. Maar ongekookt is de Colocasia giftig, dus let op met kinderen en huisdieren.

Oppotten
Deze planten maken veel wortels aan. Gebruik een pot die minimaal twee keer zo breed is als de knol. Als je een plant met echt grote bladeren wilt, mag de pot nog ruimer zijn. Plant de knol even diep als hij zelf hoog is en gebruik voedzame potgrond.

Zorg dat de grond licht vochtig is en zet de pot op een warme en lichte plaats. Binnen een paar weken verschijnen de eerste bladeren. Hierna kun je flink meer water gaan geven.

Tip: het is soms lastig om te zien welke kant van de knol boven of onder moet, zeker als ‘ie geen groeipunten heeft. Kijk naar de vorm: meestal is de bovenkant van de knol, waar de bladeren uitkwamen, afgeplat, en heeft de knol aan de onderkant juist een puntje. Twijfel je nog steeds, leg ‘m dan op zijn zijkant. 

Water geven
Deze plant is ontzettend dorstig. Sterker nog, in de natuur groeit hij vaak als moerasplant, met zijn wortels geheel onder water. Houd de kluit dus altijd vochtig of desgewenst zelfs nat. Een colocasia die stevig aan de groei is, mag daarbovenop wekelijks een dosis vloeibare plantenvoeding.

Tip: De plant kan soms best iets droger vallen, maar probeer niet, of in elk geval niet vaak, te wisselen van kletsnat naar licht droog. Beide omstandigheden zijn in principe prima, maar dat komt omdat hij speciale onderwaterwortels kan vormen die het dan weer niet goed doen zonder al dat vocht, en vice versa. Bovendien kan potgrond gaan rotten als je opeens allemaal zuurstof toelaat in grond die normaal onder water staat.

Soms vertoont Colocasia ‘guttatie’, dat is een soort plantentranspiratie. Je kunt het herkennen doordat er druppels aan het uiteinde van de bladeren hangen. Voor de plant is dat normaal; het is hooguit een teken dat zijn wortelstelsel flink ontwikkeld is en dat de potgrond goed vochtig is. Voor sommige vloeren is het echter minder onschuldig en kan het vlekken geven, dus denk even na over waar je de plant plaatst.

Colocasia’s hebben de merkwaardige eigenschap dat ze maximaal drie bladeren tegelijk kunnen hebben. Ook bij heel jonge planten en bij exemplaren die kerngezond zijn is dat zo. Dat betekent dat nieuwe bladeren alweer heel snel kunnen verwelken, waardoor het lijkt alsof er iets helemaal niet goed gaat met je plant. Maar gelukkig zijn al die bruine bladeren dus een gewoon onderdeel van zijn groeiwijze. 

Overwinteren?
De Colocasia is veelzijdig: in een tropisch klimaat waar er het hele jaar door regen valt (of in de huiskamer) kunnen ze jaarrond groeien. Maar op plaatsen met een koud en/of droog seizoen verliezen ze bovengronds hun bladeren en verschijnen er pas het volgende seizoen vanuit de knollen weer nieuwe bladeren.

Idealiter krijgt de Colocasia het hele jaar door veel warmte (minimaal 15 graden), veel licht of zelfs volle zon, en een relatief hoge luchtvochtigheid. Dat betekent ’s zomers dus een plek bij het raam in de woonkamer of op het terras.

 ’s Winters is het wat lastiger om het je Colocasia naar de zin te maken. De woonkamer is meestal wel warm genoeg, maar de kille winterzon zorgt al vrij snel voor een wat spichtige uitgroei. Erger is dat de luchtvochtigheid vaak te laag is in de warmgestookte woonkamer. Gevolg is dat de plant behoorlijk vatbaar wordt voor plaaginsecten zoals luis en spint. Daarnaast ziet ‘ie er waarschijnlijk niet meer zo mooi uit.

Het is daarom meestal beter om de knol uit te graven. Snoei de bladeren weg, graaf de knollen op en pluk de wortels ervan af. (Let op: het sap kan irriterend zijn.) Leg vervolgens de knollen voor de rest van de winter weg op een koele, donkere en droge plaats. Pot ze in de lente weer op en binnen enkele weken groeit je kamerplant weer vrolijk verder.

Zo heb je uiteindelijk zelfs meer kans op een echt grote plant. De knollen blijven namelijk zonder probleem een paar maanden goed op een droge plaats. Maar een plant die het een hele winter zwaar heeft, gaat er echt op achteruit: de bladeren worden telkens kleiner en de knollen krimpen. Dan heb je in de lente dus geen vliegende start, maar juist een achterstand.

Vermeerderen
Snoeien is niet mogelijk, als je een blad afknipt, komt het niet meer terug. Als bladeren lelijk zijn, kan je ze gewoon afknippen. Is de plant te groot geworden, snoei dan de bladeren weg en graaf de knol op. Vrijwel altijd hebben zich kleinere knolletjes en/of worteluitlopers gevormd die je apart kunt oppotten. Dit is ook een manier om Colocasia te vermeerderen,  je kunt de bladeren niet stekken.

Ook als tuinplant
Deze planten doen het goed als kamerplant, maar net zo goed en in sommige gevallen zelfs beter als tuinplant. Sterker nog, als je een echt groot exemplaar wilt kweken, is een plaatsje in de volle grond beter. Zo kunnen ze ongelimiteerd groeien en in de volle zon krijgen ze meer licht dan in de woonkamer. Zorg voor een zeer voedselrijke, lichtzure grond, die altijd vochtig is. Of zelfs drijfnat; Colocasia’s zijn uitstekende vijverplanten. Mocht je geen ruimte hebben voor een standplaats in de volle zon, dan vinden ze halfschaduw ook prima.

In Nederland groeien Colocasia’s als bolgewas. Zodra het vriest, sterft het bovengrondse gedeelte af, maar de ondergrondse knol kan wel wat vorst aan, men zegt tot aan -15 graden. Wil je zeker weten dat ‘ie het overleeft? Graaf de bollen op zodra de bladeren beginnen af te sterven en laat ze op een koele, droge en donkere plaats, zoals in de schuur of kelder, overwinteren. Zodra het overdag niet meer vriest kunnen ze weer de grond in.

Verder zijn het makkelijke tuinplanten. Eventueel kun je ze soms bijmesten en tijdens een droge zomer wat extra water geven. Ook kun je ze als kuip- of terrasplant houden. Zet de plant dan ’s winters met pot en al in de schuur of op een andere plaats waar het niet of nauwelijks vriest – net zoals alle andere planten is Colocasia in een pot vatbaarder voor vrieskou dan in de volle grond. Houd er wel rekening mee dat je veel water moet geven tijdens het groeiseizoen!

Succes!

Uitverkocht

Category: Tags: ,
Gewicht 0.55 kg
class